Etiketter

, , , , , , , ,

Två gerbilhonor, mor och dotter, har flyttat hit i samma vända som råttorna.
Lill-strumpan och Syster-yster fick de heta. Det var en kvinna som bad om att någon skulle ta hand om dem då hon redan hade för många och inte hann med alla. Eftersom vi ändå skulle köra förbi stället där de fanns när vi körde hem nästa dag så plockade vi upp dem med. Jag noterade att de var väldigt snälla och trevliga vid hantering men att de verkade rastlösa som bara den. De hoppade upp och ner som studsbollar för att ta sig ur buren (Samlalådan) som de kom i. Förra ägaren uppgav också att det var något de ofta gjorde.
Eftersom jag ser det som ett tecken på stress/understimulans eller missnöje när djuren ständigt försöker ta sig ut från buren kände jag att det var brådskande att göra något åt det. Jag inredde därför botten av musvoljären till dem! Nu har de ett stort akvarium fullt av hampaströ blandat med kartong och papper som de gräver gångar i. Dessutom har de fri tillgång till golvyta där jag lägger leksaker, grenar, rör, kartonger med mera. Ytan de har nu är på en kvadratmeter (80x135cm). De har även fått en stor kruka med jord i där det växer gräs och lite annat kul samt en toalett och ett sandbad.
Första veckan märkte jag ingen förändring i deras beteende. De hoppade ständigt upp mot voljärdörren för att försöka ta sig ut, vilket gjorde att jag började fundera på om det helt enkelt var kört… men de senaste dagarna har jag märkt en klar förbättring! Nu är de oftast lugna och sysselsatta med saker de har i sin miljö. Gnager, gräver och boar…gör sådant som glada gerbiler ska göra. När jag låter dem springa fritt på golvet uppskattar de verkligen det men de tycks helt okej med att jag sätter in dem i voljären igen. Det känns så skönt när djuren är glada!

20161007_101421

(på de här bilderna har jag just sopat golvet och bytt sand så alla grenar och leksaker där är tillfälligt bortplockade)

20161007_101402

Annonser