Etiketter

, , , ,

Olika arter är biologiskt anpassade till olika temperaturer. Det är lätt att glömma hur olika vi och djuren kan uppfatta något!

5

Med begreppet ”thermoneutral zone” menas det yttre temperaturspann där ett varmblodigt djur kan hålla rätt kroppstemperatur utan att behöva göra av med energi på temperaturreglering.[i] Studier har visat att Tammöss har en thermoneutral zone som varierar från 26-34 0C[ii] men tillgång till bottenmaterial, bomaterial och burkamrater gör det varmare i buren än i resten av rummet. De övre graderna i detta spann gäller ensamma möss, nakenmöss och digivande honor.[iii] Möss som vistas i låga temperaturer kompenserar detta genom att öka sin metabolism vilket innebär ökad energiåtgång och kräver att de bland annat äter mer.Dock har studier visat att möss lätt upplever ”cold stress” vilket har stor inre inverkan, något som alltså inte syns men som påverkar immunsystemet negativt.[iv] Många forskare hävdar att mössen upplever detta då de hålls i rumstemperatur! Köldstress behöver inte nödvändigtvis innebära att mössen fryser eller mår dåligt, det som händer är att de lägre temperaturerna tvingar musen att öka sin metabolism vilket i sin tur ”stressar organen” och ger ett sämre fungerande immunförsvar.

Min tanke kring detta är: Har vi för kallt till mössen? Om vi höjde värmen lite till mössen (till ex 24 grader), skulle vi då få mindre problem med diverse sjukdomar så som rossel och cancer?

Du tänker kanske nu att vilda möss klarar kalla temperaturer, så då borde även våra möss kunna anpassa sig till det. Eller? Mitt svar på detta blir följande:
Jag vill anamma mycket från hur djuren lever i det vilda, särskilt när det gäller föda och sysselsättning eftersom de har vissa behov som inte försvunnit bara för att vi domesticerat dem. Men när det gäller just den här punkten vill jag inte det. Visst, möss lever i vilt tillstånd på alla jordens platser utom Antarktis och kan absolut överleva låga temperaturer, till och med minusgrader. Hur de klarar detta? Det handlar mycket om anpassning och att de kan skapa ett behagligt klimat i boet. I dessa fall när de vistas utanför boet är det energieffektivisering som gäller, de lägger enbart tid åt sådant som är livsviktigt. Inte mycket utforskande och inget gnagande utan mål med mera.

Absolut, vilda möss kan leva så… men en vild mus lever oftast inte mer än 1-1,5 år[v] och under den tiden gäller det att överleva och sprida sina gener. Vid extrema fall kan en mus ge upp till tio kullar på ett år[vi] (oftast färre men ändå).

Frågan är om vi verkligen vill låta våra tama möss leva så bara för att vild möss kan? Jag vill inte att mina möss enbart ska överleva, jag vill att de ska leva lyckliga och hälsosamma, länge!

Intressanta diskussioner om detta har lett till några varningens slutord: Jag säger inte att alla bör höja värmen till sina möss, jag vet själv inte om det ens är rätt sak att göra eller om det skulle ha någon inverkan på deras hälsa alls. Själv kommer jag att sätta in lite tillskottsvärme i djurrummet i vinter, eftersom det annars blir 18-19 grader där då. Jag skulle önska runt 23 grader istället.
Här kommer några saker som är viktiga att tänka på OM man vill ge lite tillskottsvärme

  • Plötsliga temperaturförändringar är inte alls bra för mössen
  • Det kan lätt bli för varmt, tänk på att det är varmare i mössens bur och bo än vad det är i rummet. Mina vuxna möss tycker att 26 grader i rummet är för varmt, de varmaste dagarna denna sommaren valde de att sova utanför boet
  • Värmelampor är inte en bra lösning, stark belysning kan vara direkt skadligt för möss

[i] http://www.encyclopedia.com/doc/1O6-thermoneutralzone.html

[ii]  Fawcett. A (2008) ARRP Guideline 22: Guidelines for the housing of mice in scientific institutions. Animal Research Review Panel. Full-Text available at: http://www.animalethics.org.au/__data/assets/pdf_file/0004/249898/Guideline-22-mouse-housing.pdf

[iii] John R. Speakman and Jaap Keijer Not so hot: Optimal housing temperatures for mice to mimic the thermal environment of humans Mol Metab. 2013 Feb; 2(1): 5–9. Full-Text available at: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221287781200018X

[iv] http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/cp-alm041216.php

[v] http://animaldiversity.org/accounts/Mus_musculus/

[vi] E. M. O. Laurie (1945) The Reproduction of the House-Mouse (Mus musculus) Living in Different Environments. 133: 872. Full-Text available at: http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/133/872/248

 

Annonser