Etiketter

, ,

Jag älskar verkligen att bygga till djuren! Det har blivit en hel del burbyggen vilket har lärt mig en del om tekniker, material och anpassning.

Varför bygga själv?
Det finns flera orsaker till att jag bygger själv istället för att köpa färdiga burar. Först och främst kan jag kan göra dem större än de burar som finns att köpa. Jag kan anpassa dem specifikt till arten (höjd, bredd, längd, djup och material). De blir ofta lättare att berika med klättergrejor, hyllplan och krokar för upphängning. Eftersom jag bygger dem av möbler blir det inte ”bara en djur-bur”, det blir en fin inredningsdetalj i vårt hem. Sist men inte minst tycker jag att det är kul att hålla på med!

Anpassning efter art
Det gäller att veta hur arten funkar när man planerar sitt bygge. Sebramössen gnager till exempel inte alls lika mycket som en vanlig Tammus, de gräver inte och snuskar inte ner så mycket, till dem kan det därför räcka att ömtåliga väggar kläs med vaxduk eller dekorplast samt att buren får en låg botten, bara golvet är fuktskyddat. Sebramöss är fenomenala på att hoppa dock, vilket gör att de kräver höjd och en ordentligt rymningssäker bur.

20160801_193446

Tammöss behöver ordentligt fuktavstötande golv och väggar så att inget urin kan ta sig in till träet och skapa lukt. Att enbart lacka räcker oftast inte till Tammöss. Jag använder plastgolv som jag köper som metervara på Bauhaus. Det är lagom styvt, hållbart, fuktsäkert och lätt att skära/klippa till. En underbar sak med många Tammöss är att de stannar på ett hyllplan om de inte kan klättra därifrån, de undviker stup på grund försiktighet och närsynthet. I dessa fall slipper man glasa in och säkra deras burar, en öppen yta så som ett bord eller ett hyllplan funkar utmärkt som grund. Med öppna burar behöver man inte oroa sig för ventileringshål heller!

20160730_204639

20160730_204653

Hamstrar och Gerbiler både gnager och gräver, något som självklart måste tas hänsyn till vid byggandet. De hoppar även högt och kan lätt få för sig att vandra rakt ut från en bordskant. Jordekorrar gnager väldigt sällan medans Degus, Chinchillor och Råttor är fenomenala på att gnaga sig igenom trä och plast, deras voljärer måste därför säkras inifrån på helt olika sätt.

Ventilering20160801_193955
En viktig sak som alla arter behöver är frisk luft. När man bygger burar av trä med skjutglas är det därför extra viktigt att skapa ventileringshål. Detta kan göras på olika sätt, jag använder ofta borr och hålsåg. När hålet är borrat täcker jag det med finmaskigt metallnät. Snyggast blir det om nätets kanter täcks med en ram men har man ett djur som gnager mycket kan ramen bli förstörd. Med hålsågen skapar jag även luckor i skiljeväggar mellan olika burdelar, så att jag kan dela av dem om jag vill. Den är även bra till att göra små dörrluckor för att snabbt och lätt kunna byta vatten eller lägga in mat.

Säkra mot fukt20160730_122056
Även om trämöbeln är laminerad är det bra att fuktsäkra den ordentligt, då håller den längre och det blir lätt att göra rent. Plastgolvet jag berättade om ovan är suveräna både till golv och väggar. Jag har provat olika tekniker att få fast dem men har ännu inte hittat något lim eller någon dubbelhäftande tejp som är stark nog. Därför häftar jag fast den med häftpistol. Skarven som blir mellan golvplast och väggplast tätar jag med fogmassa.

20160730_123614

Front av glas eller galler

Många av mina burar har en front av glas, eftersom jag vill säkra dem från kattens klor. Glas är dyrt, att beställa måttanpassat slipat glas är ännu dyrare! Jag brukar åka till återvinningscentralen och plocka gratis, i frys och kyl som ska slängas finns ofta fina och slipade glasskivor. Dessa glas går inte att skära. Jag anpassar inte glaset efter buren, jag anpassar buren efter glasskivorna! Buren behöver ju ändå lister och kanter, det är bara att mäta hur mycket golvlist som behövs för att passa in glasen jag fått tag på. Burgaller kan man också få för en billig peng genom att återanvända gamla burar som säljs billigt på loppis eller annonser.

20160801_152834

Annonser