Etiketter

, , ,

Sedan några månader tillbaka har en grupp tamråttor synts till i ett område i Centrala Stockholm. Folk lägger märke till dem eftersom de har den klassiska Tamråtta-teckningen ”Hooded”. Bilden visar en av råttorna på platsen.

rat

Det är alltså någon som tröttnat på att ta hand om sina husdjur och släppt ut dem i en buske mitt i stan! Kanske för att de utvecklat sjukdomar, eller för att de helt enkelt inte var kul längre. Så fruktansvärt oansvarigt. Råtthjälpen har givit ett rop på hjälp med att fånga in dem. Jag vill gärna hjälpa till när det handlar om djur i nöd men blev även lite fundersam över vad som verkligen var rätt sätt att agera här ur djurskydds-synpunkt. Igår kväll bestämde jag mig därför för att åka dit och kolla av läget samt eventuellt hjälpa några som samlats där för att fånga in dem. Detta kom jag fram till:

Tamråttorna matas av hemlösa och de sägs ha varit ett tiotal när de först upptäcktes för ca 3 månader sedan. Nu är det 4-6 vittecknade vuxna individer kvar. De lever tillsammans med viltfärgade råttor (troligtvis vilda Brunråttor) och har givit upphov till ett stort antal viltfärgade ungar. Tillsammans har gruppen skapat ett fantastiskt tunnelsystem med flera ingångar som mynnar ut i två rabatter med buskage.

20160603_210146

Råttorna frodas, de har uppenbarligen format en trygg grupp och skapat ett hem där de har tillgång till gott om mat, de är i bra hull och förökar sig utan problem. Fram emot 22.00- snåret när jag satt intill buskaget kunde jag bevittna hur det fullständigt kryllade av små knubbiga råttbebisar som sprang omkring. De lekte, brottades, klättrade i buskarna och tumlade runt, fria och lyckliga. Dessutom så oemotståndligt gulliga att jag bara ville pussa dem på magen, knasiga mänskliga gos-begär haha.

Men faran är ständigt närvarande! Eftersom de har blivit så otroligt många i antal, samt lever väldigt nära inpå butiker och trafik, anses de ett problem av vissa. Insatser har gjorts då och då, där behållare med gift placerats ut. Ett fruktansvärt grymt sätt att avliva djur på! Hålorna har även täppts igen några gånger, troligen i hopp om att råttorna ska kvävas ihjäl där nere men självklart har de bara grävt nya ingångar.

Tanken bakom insatsen igår var att enbart fånga de vuxna vittecknade Tamråttorna för att stoppa en invasion av hybrider i Stockholms stad på ett humant sätt. Hälsokoll och prover skulle tas för att avgöra om de bar på smittsamma sjukdomar samtidigt som en bedömning av tamhet mot människor skulle göras. Vi satte ut två ”snäll-fällor” som fångar in dem utan att de tar skada, laddade med god mat och satte oss i timmar för att vänta. Visst tyckte de att det luktade gott men inte tillräckligt för att gå i fällan, de var helt enkelt inte så hungriga. Smarta djur, varför ta risker när man redan har gott om mat liksom?

20160603_210422

Jag konstaterade till slut att det var ett hopplöst fall. Det kommer inte att gå att fånga in dem. På ett sätt kände jag, med handen på hjärtat, en lättnad. Där lever de fria och lyckliga, om än i ett buskage inne i storstan. De har allt de behöver. Faror och risker finns för alla vilda djur. De saneringsförsök som görs av människor är horribla och vedervärdiga men det finns även omtänksamma människor som går dit dagligen för att mata och värna om de små, de motarbetar fuling-metoderna genom att ta bort behållarna med gift etc. Det är som ett litet krig mellan gott och ont… jag kan bara hålla tummarna och heja på den goda sidan!

Länkar:

https://www.facebook.com/groups/1244465392249061/?fref=ts

https://www.facebook.com/ratthjalpen/

 

Annonser